10 Eylül 2010 Cuma
Ana sayfa yap Favorilere Ekle Künye RSS Feed PPC Support
Ana Sayfa Türkiye Güncel Dünya Ortadoğu Kafkaslar Balkanlar Ekonomi Spor Medya Kültür - Sanat Magazin Yaşam Teknoloji Sağlık
O Belgelerde Türkler De Var
Tarihin en büyük belge sızdırma olayının ardından yeni bilgiler ortaya çıkıyor.
Wikileaks sitesinin yayınladığı, ABD’nin Afganistan’daki savaşıyla ilgili yayınladığı 90 bin belge arasında, ABD’nin bazı “Türk militanlarla” savaştığı bilgisi de yer alıyor.

Sol.org.tr'nin haberine göre; Wikileaks sitesinin Afganistan’daki ABD ordusuyla ilgili 90 bin gizli belgeyi yayınlaması, tarihin en büyük belge sızdırma olayı olarak nitelenmişti. Belgeler arasında Afganistan’da bulunan Türkiye’den militanlara dair bilgiler de yer alıyor.

Belgelere göre 2007 yılı baharından sene sonuna kadar Paktika bölgesindeki Bermel İleri Operasyon Hava Üssü’nde konuşlanan askerler, belgede “Türk militanlar” olarak nitelenen güçlerle çatışmaya girdiler. ABD ordusunun iç iletişim raporları, bu militanların “El Kaide’yle bağlantılı Hakkani şebekesine” mensup olduklarını yazıyor.

Belgelerde yer alan ayrıntılar, Paktika bölgesindeki bu Türk militanların, Mayıs 2007 civarında savaşa katılmış olabileceklerine işaret ediyor. Bermel üssündeki ABD askerleri, Türk militanların faaliyetlerini 2007 yılı Mayıs ayında fark etmeye başlıyorlar, 19 Mayıs’ta ise Türk militanlar üsse bir saldırı düzenliyor. Saldırıda üsse 107 milimetrelik bir roket atılıyor.

Kimsenin yaralanmadığı saldırı için resmi belgede “savaşçılar kendi aralarında koordine olmak ve görece rutin olan bu tarz bir saldırıya giden faaliyetleri düzenlemek konusunda zorluk çekiyorlardı” deniyor. Bu amatörlük saptaması, söz konusu militan grubunun bu dönemde ilk eylemlerini yapmaya başlamış olabileceğini gösteriyor.

Türk militanlar, 24 Mayıs’ta üsse iki roket daha atıyorlar. Saldırıda yine ölü ya da yaralı olmuyor. 14 Temmuz’da ise üssün dışında ABD askerlerine pusu kuruluyor. ABD raporları, bu saldırının sofistike ve disiplinli olduğunu kaydediyor.

Belgeler, Türk militanlara karşı ABD tarafından beyaz fosfor silahının da kullanıldığını ortaya koyuyor.

Yine belgelere göre 2009 yılı Kasım ayında ABD güçleri, saklı buldukları bir hazinenin içinin Türk parasıyla dolu olduğunu raporluyorlar.

Raporlarda Türk için “Turkish” kelimesi geçiyor. Bu kelime, İngilizce’de Türkiyeli Türk anlamına gelse de, “Turkic”, yani Afganistan ya da Orta Asya’dan gelen Türk kökenliler için kullanılan sözcükle karışmış olması ihtimalini göz önünde bulundurmak gerekiyor. Ancak 2009 Kasım’da bulunan para, açıkça Türk parası olarak niteleniyor.

Konuyu gündeme getiren Wired sitesinden Spencer Ackerman’a görüş veren Massachusetts-Dartmouth Üniversitesi’nden akademisyen Bryan Glyn Williams ise, Afganistan’da o zamanlar orada bulunan ABD Generali Stanley McChrystal’a danışmanlık yaptığı sırada işgale ortak olan Türk askerleriyle yaptığı bir görüşmeye değindi. Görüşmede Türk askerlere bu Türk militanların Afganistan’daki varlığı sorusunu sorduğunu söyleyen Williams, askerlerin çok sinirlenerek, kendisine o kişilerin “artık Türk olmadıklarını, Salefi ya da Vahabi olduklarını” söylediklerini iddia etti.
29.07.2010 12:14:00
İÇERİĞİ PAYLAŞ !

Arkada?yma Gönder   Yazdyr   Yorum Ekle   Yorumlary Oku  
Yorumlar Yorumların Hepsini Göster
İlk yorum yapan siz olun
Diğer Haberler
MEDYUM MEMİŞ BALYOZCU MUYDU REFERANDUMDAN ÖNCE NASIL KANDIRILDIK
Arda'ya çağrı: Çek git be oğlum BDP'den PKK'lılar için yas
Ona göre 'Hayır'cıların tümü faşist... KENAN EVREN GÜLEN’İN VAAZLARINI NASIL DİNLEDİ?
ÜLKÜCÜ AVUKATLAR, REFERANDUM OYLAMASINDA "BEN YAPTIM OLDU" ANAYASA'SINA HAYIR DİYOR! Say'dan Müslüm Baba'ya dava
GERİCİ OLMALARINI, “YAHUDİ” OLMADIKLARI İDDİASI İLE Mİ KURTARACAKLAR? 'İslamileşmenin yolu açılabilir'
Fatih Altaylı'yı kızdıran soru İSLAM, AKIL VE YOBAZLAŞMA!
Bilirkişi raporu: Dinleme var En ilginç ‘hayır’ eylemi
Rusya'da can pazarı: 17 ölü “PKK AFFI”NA “ACİL” CEVAP ARANIYOR
Erdoğan canlı yayında ağladı Poposuyla meşhur oldu
“Küçük generaller!” Başbakan hayatının dönüm noktalarını anlattı

Gazeteler
Onurumuz Yine Ayaklar Altında!..
Vedat Yenerer
BİR YANDA BONO, BİR YANDA FAZIL SAY
Kazım Çiloğlu
Recep Beyin Misyonu
Zahide Uçar
İSTİLACILAR
Orhan Tunç
AŞK HASTASI ve RUH HASTASI
Solmaz Akça
"Af" ve "Laf" Cambazlığı…
Mustafa Ertekin
ESKİ ASKERLER DE AĞLAR
Altemur Kılıç
İNSANCA
Süheyl Çobanoğlu
OYLAMADA AMAN DİKKAT…!
Medya Müfettişi
Haçan Cennete Çim Cider Da(!)?..
Abbas Görür
Burçlar
En çok okunanlar
Günün
Haftanın
Anket
12 Eylül'deki Referandum sonucunda hangi oylar fazla çıkacak?
 
EVET
HAYIR
KARARSIZIM
 
Diğer Anketler
Hava Durumu

- Tüm hakları saklıdır. Bu sitedeki içerik, yetkililerin yazılı izni olmaksızın başka yerde kullanılamaz, satılamaz, çoğaltılamaz ve dağıtılamaz.

   
Dokunmatik ekran, Kiosk Bez afiş, tabela hurdacı bariyer Brisoley adobe autocad lisans lisans satış Matbaa hurdacı, hurda kablo evde bakım hizmetleri kiralık forklift alüminyum döküm inşaat malzemesi doğalgaz tesisatı araç takip sistemi saat, saatçi jeans jeans çelik kapı fuar standı marka tescil, marka başvurusu trafo araç oto kiralama kiralık daire satılık daire about health fotokopi tamir servisi hurdacı kendin pişir kendin ye kendin pişir kendin ye akülü tekerlekli sandalye, sakat arabası, tekerlekli sandalye fiyatları, tekerlekli sandalyeler satışı yapan site Heartway HP8 Escape Katlanabilir Akülü Tekerlekli Sandalye Günlük Yaşam Ürünleri -> Banyo / Duş Çözümleri